Sol och bad i Zanzibar

Boka er privata och skräddarsydda drömresa nu

Zanzibar – magnifika stränder och upplevelser

Drömmer du om långa, vita, finkorniga stränder? Längtar du efter att ligga i solstolen med en drink och bada i Indiska Oceanens varma, turkosa hav? Vill du bort från slasket och istället njuta av sköna dagar vid poolen, middagar under den afrikanska stjärnhimlen och ett vimlande stadsliv i stenstaden? 

Välkommen till Zanzibar! Vi har skräddarsytt resor till Tanzania sedan 1979 och hjälpt många att få riktigt sköna dagar i denna fantastiska stad! Kombinera gärna med en privat safariresa eller en bestigning av Kilimanjaro så får du en upplevelse som du sent kommer att glömma.

Kontakta oss via bokningsformuläret så återkommer vi inom kort. Vi skräddarsyr din resa (flyg, boende och aktiviteter) så att den passar dina behov och önskemål!

zanzibar sandstrand

Bland de bästa stränderna i världen

Zanzibar brukar hamna högt upp på listan när det är dags att ranka de bästa stränderna i världen. Det klara turkosa havet är varmt och skönt året om och de vita stränderna är som florsocker. Allt vackert inramat av vackra kokospalmer som ger skön svalka från solen.

Stränderna i all ära, Zanzibar är så mycket mer än så. Vackra korallrev med fiskar i alla regnbågens färger gör snorkling till en upplevelse att minnas. Om du har riktig tur kanske du till och med stöter på en sköldpadda. På den lilla ön Prison Island finns det till óch med jättesköldpaddor som ofta kan bli långt över 100 år gamla. Vill du simma med delfiner så ges även den möjligheten under en resa till Zanzibar. 

Även när du lämnar stranden har Zanzibar mycket att erbjuda. Staden har mycket spännande kultur och en historia som sträcker sig långt bak i tiden. Inte minst de gamla delarna av Stenstaden, där du kan fynda i de många fina små butikerna och marknadsstånden i de trånga och stämningsfulla gränderna.

Zanzibar Stone town Tanzania

Res till Zanzibar och bo på förstklassiga hotell

I den klassiska turistorten Zanzibar finns det många hotell med riktigt hög standard att välja på och oavsett vad du har för krav och behov så kommer du att hitta något som passar dig. 

Här finns familjevänliga stora hotell med all inclusive, enklare stugor vid stranden och mindre romantiska hotell för smekmånaden eller den första semestern tillsammans.

Vi har bättre koll på Zanzibar än de flesta och har egen erfarenhet av de flesta av stadens hotell. Bland dessa hotell har vi plockat ut de som kommer att ge mest valuta för pengarna för våra kunder. Tusentals kunder har bott på dessa hotell och varit mycket nöjda med boendet. 

Fantastiska hotellerbjudanden

Välkommen att kontakta oss så bokar vi upp det hotell du önskar. Eftersom vi är specialister på Tanzania sedan 35 år tillbaka så har vi genom åren arbetat upp kontakter på hotellen runt om i landet Vi har därför överenskommelser med många hotellägare i staden som ger våra kunder bra priser och goda valmöjligheter.

Välj ett av våra samarbetshotell och du kan få bättre priser jämfört med om du skulle boka helt på egen hand. Ta vara på chansen och boka in dig på ett av våra utvalda och noga testade hotell i Zanzibar. 

Resa till Zanzibar – några vanliga frågor

Ska du resa till Zanzibar så har du säkert en hel del frågor om hur saker och ting fungerar där. Här svarar vi på några vanliga frågor om den fantastiska staden i Tanzanias skärgård.

Precis som i resten av Tanzania betalar man med shilling, TZS. 10 shilling motsvarar ungefär 45 öre (december 2022), men detta fluktuerar givetvis.

Nej, det avråder vi starkt ifrån om vattnet inte är både kokt och filtrerat. Men det går att köpa flaskvatten överallt i staden.

De flesta invånare talar både swahili och engelska och många som arbetar i turistbranschen har även snappat upp en hel del standardfraser från andra stora språk.

Ett tips är att alltid fråga först innan du fotograferar en lokalbo. Försök klä dig anständigt med täckta axlar och ben. Bada inte utan överdel eller naken på stränderna. 

Det finns stadsbussar som har regelbundna turer på ön. Flera linjer med minibussar avgår från busstationen på Creek road. Dessutom finns det taxibilar med låga taxor på hela Zanzibar. Om du ska ta dig till någon annan ort i Tanzania så finns det en flygplats.

Den är liten, så det är ingen risk för jetlag. När klockan är 12.00 i Sverige är den 13.00 i Zanzibar. Under svensk vintertid är den 14.00.

Zanzibar har två regnperioder, mars-maj och oktober. Resten av året är vädret tropiskt, fuktigt och varmt.

Zanzibar – en resa med magiska stränder

Som vi nämnt ovan – på Zanzibar hittar du några av världens vackraste, bästa och familjevänligaste stränder. Indiska oceanen har en badvänlig temperatur i stort sett året om – aldrig några obehagliga överraskningar som hemma på västkusten. Många har jämfört indiska oceanen utanför den afrikanska östkusten med ett gigantiskt badkar, en beskrivning som vi kan skriva under på.

Längs hela kusten ligger det dessutom den mjukaste och finkornigaste sanden. Allt inringat av vackra och exotiska kokosnötspalmer och mysiga strandbarer.

Folklivet är också en njutning på Zanzibars stränder. Lokalbor klädda i traditionella kläder i starka färger, barn som spelar boll och erfarna fiskare som flyter förbi i sina ikoniska Dhow-båtar. 

Snorkla och dyk vid korallrevet

Det är ingen tvekan om saken – om du väljer att resa till Zanzibar får du njuta av stränder som kan konkurrera med pärlor som Maldiverna och Mauritius, plus fördelen med den spännande afrikanska kulturen och historien. En resa till Tanzanias pärla Zanzibar är mycket mer än bara strandhäng a la Mallis eller Gran Canaria.

Runt hela Zanzibar finns ett fantastiskt, färgstark korallrev som erbjuder fantastiska möjligheter till dykning och snorkling. Eftersom revet bryter vattnet är det nästan alltid lugn vatten, vilket gör Zanzibars stränder perfekta för barnfamiljer. Det går sällan höga vågor och det är enkelt att ha koll på barnen när de plaskar runt i havet.

Zanzibar resa – aktiviteter och nöjen

Vi säger det igen – Zanzibar är en gudomlig plats för dykare. Korallreven är fulla med färgglada fiskar som vid vissa tillfällen ger en känsla av simma runt i ett akvarium. Havssköldpaddor, jättesköldpaddor, delfiner – det marina livet är otroligt rikt.

Om du är intresserad av naturen på land finns det också en hel del äventyr att välja på i Zanzibar. Boka in dig på en guidad tur i Jozani-regnskogen där djur- och växtlivet slår det mesta. De gulliga colobusaporna går alltid hem.

Pulserande stadsliv

Är du mer intresserad av det urbana livet så har Zanzibar en hel del att erbjuda. Zanzibars motsvarighet till Gamla Stan, stenstaden, finns på UNESCO:s världsarvslista och är definitivt värt ett besök. Här kan du njuta av historiska byggnader och färgstark och varierad kultur, som ofta är en spännande mix av gammalt och nytt.

De smala gränderna erbjuder ett myllrande folkliv med mängder av butiker, marknadsstånd och små krogar. Vad gäller shopping så rekommenderar vi klassiskt traditionellt träsmide och vackra batikfärgade kläder.

Några viktiga landmärken i Zanzibar som är värda ett besök: Tippu Tip-huset, som en gång i tiden var bostad för en de mest berömda slavhandlarna och dessutom var residenset för Zanzibars siste sultan. Andra historiska byggnader är det gamla fortet, Nationalmuseet och Folkets Palats – här får du en intressant och lärorik dos av Zanzibars historia och kultur. Och är du intresserad av maktspel och intriger så har stadens sultanfamiljer en hel del att bjuda på.

Zanzibar Tanzania

Pizza Zanzibar – ingen vanlig capricciosa

Maten är också en upplevelse. Vi rekommenderar exempelvis den speciella Zanzibarpizzan. Kanske inget för pizzapuristen, men den är väl värd ett försök. Denna stekta delikatess påminner kanske mer om en pannkaka med många tillbehör än en enkel Vesuvio. Och fyllningarna som de lokala pizzabagarna lägger på begränsas endast av fantasin. En Pizza Zanzibar med Avocado och calamares, hummer och ost eller Snickers med banan kanske kan vara något?

Färsk fisk på grillen – en delikatess

Är du sugen på något mer traditionellt så finns det många fiskrestauranger med färsk fisk och skaldjur. På strandpromenaden smälls det varje kväll upp grillstånd på marknaden där du kan njuta fisk av alla de slag. Kockarna står på långa rader och tillagar delikatesser av det som de lokala fiskarna tagit upp ur havet. Allt inringat av en vacker solnedgång.

Haj, barracuda, bläckfisk, hummer och jättekrabbor – variationen när det handlar om fisk och skaldjur är det verkligen inget fel på i Zanzibars hamn.

Vad gäller förfriskningar så kan vi rekommendera den lokala specialdrinken: pressat sockerrör med lime och ingefära. Mycket gott och uppfriskande. Zanzibars matmarknad vid hamnen är helt enkelt en kulinarisk upplevelse du inte får missa. 

En sak kan du också vara säker på – maten är välkryddad. Zanzibar är känt för sina många kryddodlingar. Är du riktigt matintresserad rekommenderar vi en guidad tur på en sådan prunkande odling där du kan uppleva spännande dofter och smaker.

guider på Zanzibar

Åk på en spännande fisketur

Som sagt finns det massor av fisk i havet utanför Zanzibars kust, så en fisketur är ett givet nöje för många. Variationsmöjligheterna är stora för den fiskeintresserade. Du kan åka ut med en lokal fiskare på en Dhowbåt och fiska med enkla spön och nät.

Vill du öka dina chanser att få upp något rejält och dessutom få ett äventyr på köpet så kan man åka ut på djuphavsfiske. Kaptenen har den bästa utrustningen så att du kan få upp de riktigt stora fiskarna, som Blå Marlin (känd från Hemingways “Den gamle och havet” och den mäktiga guldfenade tonfisken. Men tillgången varierar beroende på säsong och det finns aldrig en fångstgaranti. 

Vi skräddarsyr din solresa till vackra Zanzibar