Pemba Island

En orörd pärla i Zanzibars skärgård. Boka er privata och skräddarsydda resa

Pemba Island – ett verkligt strandparadis

Pemba Island är ett fantastiskt resmål för den som vill leva strandliv, bada och dyka i ett kristallklart hav. En genuin, lugn upplevelse där du inte behöver trängas med många andra solsemestrare. 

En resa till Pemba är en semesterupplevelse över det vanliga. Låt oss skräddarsy din privata resa till denna pärla utanför Zanzibar – det kommer du inte att ångra. Vi tar hand om hela bokningen från flygbiljetter till boende och bokning av guider och turer.

Kontakta oss via vårt formulär här på sidan så återkommer vi inom kort!

Resa till Pemba – en vacker och orörd ö

Pemba Island är en liten, relativt orörd ö strax norr om Zanzibar. En vacker plats som passar dig som söker en solsemester med fullständig avkoppling. Ön är betydligt mindre exploaterad än Zanzibar och därför perfekt exempelvis för dig som vill åka på bröllopsresa – en mer romantisk plats än Pemba är svårt att tänka dig. Om du är sugen på äventyr så går denna resa att kombinera med safari i Tanzania eller en bestigning av Kilimanjaro

Om du väljer att resa till Pemba är det strandliv som gäller. Här finns solsken i mängder, sagolika vita stränder med mjuk, varm sand och ett hav med en medeltemperatur på 26 grader.

Det kristallklara vattnet runt Pemba är dessutom en fantastisk plats för dykning. Runt ön finns korallrev med ett spännande marint liv som du kan utforska när du snorklar och dyker. Färgglada fiskar, sköldpaddor – har du tur kan du få vara med om en helt makalös vattenupplevelse. 

Prunkande och väldoftande kryddodlingar

Vid sidan av sol och bad finns det andra upplevelser väl värda att utforska på Pemba. Här odlas kryddor och ett besök på en av öns prunkande odlingar rekommenderas verkligen. En av specialiteterna på ön är underbart doftande kryddnejlika – Pemba är faktiskt världens största producent av denna juliga krydda. Hela 70 procent av världens produktion kommer härifrån. 

Den skyddade regnskogen är också ett äventyr, där du bland annat kan se de livliga colobusapor och en del fågelarter som är unika för ön.

Safari Tanzania

Pemba bör upplevas på plats

Pemba island är svårt att beskriva med text och bilder på webben – den vackra ö måste upplevas på plats för att göras rättvisa. Vi skräddarsyr din resa helt enligt dina önskemål. Vår långa erfarenhet av resor till Tanzania med närliggande öar gör att vi har goda kontakter och kan erbjuda boenden på några av Pemba Islands bästa hotell. 

Det mest kända hotellet på Pemba är Manta Resort, som har de enda undervattensrummen i hela Indiska Oceanen. Här kan besökaren bo ute till havs på ett flytande hotell med ett rum under vattnet. En fantastisk upplevelse med fiskar utanför fönstret. Det marina djurlivet runt ön bjuder på en suverän biologisk mångfald.

Mjuka kullar och djupa dalar

Pemba är en ö med mjuka, böljande kullar och djupa gröna dalar. En vacker och bördig plats med ett fantastiskt landskap. Pemba är en del av Zanzibararkipelagen som i sin tur är en del av Kryddöarna där även ön Mafia ingår. Det är en kuperad ö med mycket riklig och varierad vegetation laguner och mangrove längs kusten. 

På ön bor ungefär en en halv miljon människor som främst talar swahili, men även arabiska, då det finns en ganska stor arabisk minoritet på Pemba. De största städerna på Pemba är Wete och Chake Chake med ungefär 20 000 invånare vardera. 

Gästfriheten är stor på ön

Invånarna lever enkelt och är mycket välkomnande mot turister så länge dessa respekterar den lokala kulturen. Detta gäller framförallt i de arabiska delarna av ön. 

Till skillnad från ”storebror” Zanzibar är Pemba pittoresk och mindre utforskad. Pemba ger dig verkligen möjligheten av uppleva ett autentiskt öliv i Tanzania. 

Till Pemba tar man sig bäst med flyg från Tanzanias fastland eller från närliggande Zanzibar. Det går även att ta båten från Zanzibar, men många båtar är i dåligt skick så vi rekommenderar flyg. 

Zanzibar Tanzania

Så tar du dig fram på Pemba 

Pemba Island har bara en huvudväg som går genom öns mitt, vilket gör att många sevärdheter är otillgängliga. Därför är cykeln ett populärt transportmedel. Cyklar går att hyra på hotellen för en mindre slant. Om cykling inte passar för dig så finns alternativ i form av bussar och dala dalas (enklare bussar som inte har någon fastställd tidtabell utan bara går när de är fulla). Båda alternativen kör på vägarna mellan städer och byar, men det finns inget större utrymme för bagage. 

Hyrbilar är ovanliga på Pemba eftersom ön är så pass liten. De flesta resenärerna väljer istället att hyra en taxichaufför på en taxistation eller boka en rundtur på ön med hjälp av hotellet. Dessa kan köra dig till se sevärdheter du väljer för en överkomlig summa. 

Det går även att hyra motorcyklar på vissa ställen. 

Pemba Island – sevärdheter

På den vackra ön finns ett flertal spännande arkeologiska platser som verkligen är något för den historieintresserade. Bland dessa märks Ras Mkumbuu, där det finns en moské, antika gravar och hus från 1300-talet, samt Ckakawa där du kan beskåda ruinerna av en stad som levde mellan 1000- och 1400-talet. 

En annan intressant plats är Mkama Nduma-ruinerna, ett palats som byggdes på 1400-talet och är den enda kända befästningen på Swahilikusten. 

Om du vill fördjupa dig mer i den lokala kulturen så är Pemba-museet i Chake Chake värt ett besök. I staden finns även ruinerna av ett gammalt fort.

I Kidike finns ett litet reservat där det finns 4000 flygande Pemba-rävar, en stor fladdermus som är inhemsk på ön. Turister kan titta på fladdermössen från en liten utsiktsplattform. Under dagen hänger de upp och ner och flyger också runt en hel del i jakt på mat. 

En av Afrikas gömda pärlor

Vi kan verkligen rekommendera en resa till Pemba som tillsammans med Mafia Island är två av östafrikas gömda pärlor. Res dit innan det stora massturismen kommer dit på allvar. Än så länge är ön ett riktigt paradis med ganska små mängder turister och du får en utmärkt chans att uppleva den lokala kulturen och gästvänligheten. Ön är dessutom känd som en “magisk” ö, med starka ju-ju-traditioner med medicin och trollkonst. 

Välkommen att boka in en resa till Pemba Island hos oss – du kommer inte att ångra dig!

Res till Pemba Island – en orörd pärla för sol och bad