Mafia Island

En orörd pärla i Zanzibars skärgård. Boka er privata och skräddarsydda resa

Välkommen till Mafia Island – idyllisk och orörd

Långa, vita, finkorniga stränder, sköna dagar vid poolen, varma bad i indiska oceanen – en resa till Mafia Island i Tanzanias skärgård är rena drömmen för semesterresenären. 

Vi skräddarsyr resor till Mafia Island och har hjälpt många att få riktigt sköna dagar på denna fantastiska ö! Kombinera gärna med en safariresa, stadsliv i Zanzibar eller en bestigning av Kilimanjaro. Vi hjälper dig med allt som rör resan, från bokning av flygbiljetter till guidade turer och boende.

Kontakta oss idag så berättar vi mer!

Mafia Island – inget med Gudfadern att göra 

Innan vi går vidare är det väl bäst att vi reder ut det en gång för alla. Mafia Islands namn har inget med den italienska maffian att göra. Du kan vara lugn – det lite avskräckande namnet härstammar troligen från det arabiska ordet morfiyeh som betyder ö eller ögrupp.

En annan förklaring är att namnet härstammar från Swahilins mahali pa afya, “en hälsobringande plats att vara på”. Det senare stämmer – man mår bra av att tillbringa lite tid på Mafia Island.

Mafia Island ligger strax utanför Tanzanias centrala kust. Den tillhör de så kallade kryddöarna och har en rik historia bakom sig. Idag bor det ungefär 50 000 invånare på ön. Befolkningen livnär sig främst på jordbruk, fiske och turism.

En idyllisk och orörd plats

Trots att Mafia Island har varit bebodd länge har den förblivit en idyllisk och orörd plats – en paradisö i ordets rätta bemärkelse. Varje år har ön endast några tusen besökare och även om turismen är en del av befolkningens levebröd så märks den inte särskilt. En resa till Mafia Island är helt enkelt en dold pärla i indiska oceanen och en konkurrent till mer kända Zanzibar, som ligger norr om Mafia Island i Tanzanias vackra skärgård.

Ön har en lång och händelserik historia med en stark swahilikultur. Stora delar av Mafia Island är skyddade områden där man tar hand om djur och natur. Ön är dessutom en av de allra bästa platserna i Afrika för den som är intresserad av djuphavsfiske, dykning och snorkling.

Mafia Island Tanzania

Boenden på öns södra sida

Mafia Island är fortfarande relativt orört av turism och det finns ett fåtal mindre hotell i form av lodger, bungalows och beach camps. De flesta finns på den södra sidan av ön. På de mindre omgivande öarna finns det ännu färre hotell.

Vi har ett gott samarbete med några av de allra bästa hotellen och kan erbjuda mycket bra boenden för våra kunder.

Enklaste sättet att ta sig till Mafia Island är att flyga från Dar Es Salaam eller Zanzibar, men det går också att ta båt från Nyamisati. 

Tropiskt och varmt klimat

Mafia Island har ett tropiskt, varmt klimat med en årlig genomsnittstemperatur på 27 grader. De varmaste månaderna är december-mars, de svalaste juni-augusti. Den längsta regnperioden infaller vanligen mars-maj och som allra mest i april då nästan en tredjedel av den årliga nederbörden kommer. Torrperioden är mellan juli och oktober, då faller ytterst lite regn. 

Mafia Island är en av världens vackraste marina nationalparker. En riktig dröm för dig som älskar att dyka och snorkla. Öborna är glada och gästvänliga, stämningen på ön är harmonisk. Här lever man efter ett känt ordspråk på Swahili: “Haraka haraka haina baraka” – att stressa medför ingen välsignelse. På Mafia Island är tempot lugnt och avslappnat. 

Safari Tanzania

Simma med världens största fisk

På ön kan du följa med en lokal fiskare på en fisketur eller simma i det klarblå vattnet där det finns över 400 olika arter av fisk. Mellan oktober och mars kommer ofta valhajar på besök till Mafia Island. Dessa jättar är helt ofarliga då de bara äter plankton.

Att snorkla vid sidan av världens största fisk är en helt oförglömlig upplevelse! Många dykare anser att Mafia Island har den allra bästa dykningen längs Tanzanias vackra kust – och det säger inte lite. 

Mafia Island Marine Park

Öns marina nationalpark grundades 1995 med syftet att skydda de korallrev som omger ön. Vikarna utanför Chole Bay erbjuder snorkling i guldklass och är en utmärkt plats för den som vill lära sig dyka. En lång korallvägg skiljer Chole Bay från Indiska oceanen och för den mer erfarne dykaren finns mycket bra dykplatser på djupare vatten. 

Resa till Mafia Island – en fantastisk upplevelse

Zanzibar har länge varit en populär turistort och mindre öar som Mafia Island har ofta hamnat i skymundan. Ön ligger bara 160 kilometer söder om Zanzibar. Den 50 kilometer långa och 15 kilometer breda ön är omgivet av ett stort barriärrev där det finns ett spektakulärt marint liv.

Öns vegetation är väldigt varierande, från mangroveträd till regnskog. På öns centrala delar finns ett flertal sjöar med vass vid stränderna där ett antal små flodhästar har bosatt sig.

På ön finns även flygande rävar, flera sorters apos och ödlor. Tycker du om fågelskådning och inte minst exotiska och färgglada fåglar? Då är Mafia Island rätt plats för dig, för här finns cirka 120 olika fågelarter och dessutom ett stort antal vackra fjärilsarter. 

Sköldspaddskläckning på Mafia Island

Mafia Island har sedan ett antal år tillbaka varit ledande när det handlar om att skydda havssköldpaddor. I samarbete med lokalbor har internationella djurskyddsföreningar lyckats rädda ett stort antal nykläckta sköldpaddor ut i havet från stränderna. Att se de små sköldpaddorna kämpa sig ut i havet är en mycket speciell upplevelse. 

Äventyret börjar med en härlig resa med dhow från Mafia Island till Juani Island. Där väntar en knapp timmes promenad över ön förbi skogar, en pittoresk by och har du tur får du även se vilda djur, exempelvis apor. 

Framme vid stranden riktas sedan uppmärksamheten mot sköldpaddsbon under sanden. De små nykläckta sköldpaddorna dyker upp på sanden, flaxar med sina fenor och springer så fort de kan bort från alla faror för att nå havet och nästa steg på sin livsresa. Med bilden av av dessa små kämpar på näthinnan återvänder vi sedan till Mafia Island. En fantastisk naturupplevelse!

Välkommen att boka in en resa till vackra, varma och trivsamma Mafia Island – vi kan lova en upplevelse för livet. 

Res till Mafia Island – en orörd pärla för sol och bad