Kilimanjaro
Bestig berget ovan savannen

Boka er privata och skräddarsydda resa till toppen

Kilimanjaro – ett minne för livet

Ska du bara bestiga ett berg i hela ditt liv så ska du bestiga Kilimanjaro i Tanzania. Mount Everest, K2, Mont Blanc och Kebnekaise i all ära – inget annat berg erbjuder naturupplevelser i klass med Afrikas högsta berg. Majestätiskt reser sig Kilimanjaro över Tanzanias vidsträckta savanner.

Välkommen att boka in en resa med bestigning av Kilimanjaro. Det kommer att bli en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Vi skräddarsyr din vistelse och ser till att du får din drömresa precis som du vill ha den med flygbiljetter, boende och eventuella aktiviteter. Kontakta oss så berättar vi mer!

Kilimanjaro – Afrikas högsta berg

5 985 meter över havet ligger Kilimanjaros snötäckta topp. Afrikas högsta berg är också ett av världens högsta – och ett av de mest mytomspunna. Ernest Hemingway var helt betagen av berget och när man ska räkna upp kända berg så kommer Kilimanjaro alltid högt. Ett riktigt sagoberg helt enkelt!

Vi har några av Tanzanias mest erfarna guider i vårt team och med deras hjälp klarar närmare 90 procent av resenärerna att nå toppen.

Magiska soluppgångar

Efter flera dagar av vandrande genom den vackra regnskogen och tropiska scenerier kommer vi fram till Afrikas tak. Där får du uppleva magiska scenerier och solnedgångar som du aldrig sett dem förut.

Det är inte långt från ekvatorn, men du är ändå omringad av vita glaciärer och kan njuta av landskapet nedanför med vilda djur på savannen. En fantastisk belöning efter den ansträngning det innebär att klättra uppför berget. 

Att komma upp till Kilimanjaros topp när solen stiger över slätterna är helt enkelt en obeskrivlig känsla. Tröttheten efter den långa klättringen, stoltheten över prestationen och de hisnande synintrycken kan få den mest cyniska gamla räv att få tårar i ögonen. 

Safari Tanzania

Helt privata resor 

Precis som våra safariresor är våra resor till magnifika Kilimanjaro 100 procent privata. Vi tvingar aldrig ihop resenärer med personer de inte känner. Du och dina reskamrater får en egen guide för bestigningen och även ett team av kockar och hjälpredor. 

De flesta andra resebyråer tänker annorlunda och anordnar gruppresor till Tanzania. Detta innebär som standard ett på förhand bestämt program där du inte har något att säga till om när det handlar om restid och innehåll. På en gruppresa måste du dessutom har tur om du ska placeras i en grupp där alla passar och trivs ihop.

Människor är helt enkelt olika och det kommer alltid att vara någon som har svårt att hänga med upp för berget. Detta kan lätt leda till slitningar inom gruppen och en sämre reseupplevelse. 

Vi gör allt i din egen takt

På en privat resa till Kilimanjaro med oss på Tanzania Travels kommer allt att göras i din egen takt eftersom det inte finns några andra sällskap att ta hänsyn till. Ni får erfaren och klok ledning uppför berget av några av Tanzanias bästa och mest rutinerade guider.

Det enda du själv behöver tänka på är själva bergsbestigningen – och den magiska upplevelsen. Detta flexibla arrangemang ger dig bästa tänkbara förutsättningar att njuta av en resa till Kilimanjaro. 

Vi ser dessutom alltid till att ta med oss några assisterande guider till bestigningen, anpassat till hur många personer ni är i sällskapet. Dessa guider ger en extra trygghet på vägen, men den främsta anledningen till att dessa extraguider följer med är att de kommer att behövas om några personer inte orkar hela vägen upp och måste vända tillbaka till baslägret. Det är alltid tråkigt när någon i sällskapet är nära målet och tvingas ge upp beroende på höghöjdssjukan, en skada eller bara ren trötthet. Då är det i alla fall en tröst att de får trygg hjälp på hemvägen av en rutinerad guide.

Motivationen besegrar tröttheten

Drömmen att nå toppen på världens högsta “fristående berg” är en fantastisk motivation tillsammans med den magnifika naturupplevelsen. I de flesta fall så överskuggar det ansträngningen och tröttheten. När du kommer hem från en resa till Kilimanjaro har du bättre självförtroende och en upplevelse du kan berätta för barnbarnen om. För att inte tala om skrytfaktorn när du kommer tillbaka till jobbet!

Vilken rutt uppför berget passar dig?

Alla med normal fysisk förmåga kan ta sig upp för Kilimanjaro. Du behöver inte vara professionell bergsbestigare, du behöver bara en stark vilja och ett par bra vandringskängor. Men det är viktigt att inte glömma att en bestigning av Kilimanjaro inte är som en vanlig promenad i parken. Du vandrar som minst 4-6 timmar per dag (på dagen du ska nå toppen kan det handla om 15 timmars klättring) så din viljestyrka kommer garanterat att sättas på rejäla prov.

En absolut merpart av deltagarna kommer klara sig till topplägret, men det är ovanför det som det blir riktigt tufft. Klättringen sker på natten så att toppen nås innan soluppgången. Detta är viktigt, då det kan vara farligt om det blir för varmt under klättringen. Å andra sidan kan det vara riktigt kallt och mörkt på natten när det är dags att ta sig upp för sträckan som är bergets tuffaste.

Men slutklättringen är även ett otrolig upplevelse och du guidas av de klara och tydliga stjärnorna på Afrikas mörka himmel. Ofta ser vi också till att sällskapen når toppen vid fullmåne, vilket ger en fantastisk skönhetsupplevelse och lite extra välbehövligt ljus. 

Resa Kilimanjaro – fem rutter att välja bland

Innan din resa till toppen av Kilimanjaro börjar är måste sällskapet välja vilken rutt uppför berget som passar ambition och budget bäst. Den vackraste vägen uppför berget är den så kallade Lemoshorutten. Även Machamerutten bjuder på fantastiska utsikter, men den är tuffare och måste klaras av på färre dagar.

Detta är också den rutt som flest försöker sig på, så det är mycket trafik här.  Vill du ha berget lite mer för dig själv så är Norra rutten att föredra. Marangurutten är att föredra om du vill sova i stugor på vägen upp. 

Vilken rutt du än väljer upp för Afrikas högsta berg så kan du kombinera den med en spännande safari eller ta en skön och välförtjänt strandsemester på Zanzibar. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att pussla ihop ett program som passar dig. 

Mer praktisk information

Här är några bra tips som hjälper dig att nå toppen på det mytomspunna Kilimanjaro. 

  • Det är viktigt att dricka mycket, vi rekommenderar att du dricker 4-5 liter vätska om dagen. Detta bör inkludera som minst 3 liter rent vatten plus andra vätskor som te, kaffe och juice. 

  • Maten är givetvis också viktig, framförallt kolhydrater, som förbättrar syreupptagningsförmågan. Under en klättring bränner du mycket kalorier och dessutom finns risken att du tappar aptiten på högre höjd – därför är det viktigt att hålla koll på matintaget. Om du tappar aptiten en dag så kan maten du åt dagen innan hjälpa dig att fortsätta bergsbestigningen. 

  • Det är också viktigt att gå långsamt. Syremolekylerna är väldigt utspridda på hög höjd, så om du går långsamt ger du kroppen chansen att acklimatisera sig till omgivningarna. Du får helt enkelt mer tid att fånga upp syremolekylerna om du går långsammare. 

Dricksvatten

Första dagen får alla 3 liter mineralvatten per person. Vattnet måste förvaras i personliga vattenflaskor då engångsartiklar inte är tillåtna i nationalparken. Du kommer alltså att behöva ta med dig flaskor som kan ta 3-4 liter åt gången. Från den andra dagen och framåt dricker vi renat vatten från bergsfloderna. 

Bagagehantering

Vi rekommenderar att du tar med dig tre väskor på resan: en stor ryggsäck som följer med på klättringen, en duffelväska som medhjälparna bär och din resväska som du lämnar kvar på hotellet/lodgen. 

Sikta mot Kilimanjaros topp – boka din resa med oss!