serengeti-tanzania

Tanzanias äldsta och mest populära nationalpark

En miljon gnuer ... alla drivna av samma ursprungliga rytm följer de sin instinktiva roll i den oundvikliga livscykeln: tre galna veckor med revirkamper och parning; de starkaste överlever samtidigt som de går på ett 4 mil långt led och försöker ta sig över floder med krokodiler på den årliga vandringen norrut; utökar flocken med mer än 8 000 kalvar dagligen innan den 100 mil långa vandringen börjar igen.

Tanzanias äldsta och mest populära nationalpark  är ett naturskyddsområde och nyligen utsedd till världens sjunde underverk. Serengeti är också känd för den årliga gnuvandringen, när sex miljarder hovar går över de öppna slätterna och mer än 200 000 zebror och 300 000 Thomsons gaseller följer gnuernas vandring mot färskt gräs. Även efter att vandringen är över kan Serengeti utan tvekan erbjuda den allra mest fantastiska safariupplevelsen i Afrika: stora buffelhjordar, mindre grupper av elefanter och giraffer och tusentals elandantiloper,  topier, koantiloper, impalor och Grants gaseller.

Kampen mellan rovdjur och byte är en vanlig syn i Tanzanias största nationalpark. Lejonflockar festar på de rikliga mängderna av gräsätare. Ensamma leoparder jagar bland akaciaträden längs med Seronera-floden medan geparder stryker omkring på de sydöstra grässlätterna. Det är nästan helt osannolikt,  men alla tre afrikanska sjakalarter finns faktiskt här. Här kan man också få syn på den fläckiga hyenan och en massa andra små rovdjur. Här kan nämnas allt från den hyenaliknande jordvargen till den vackra servalen.
Men det finns mer i Serengeti än bara stora däggdjur. Här kan man bland annat se agamer som springer fram på granithällarna. 100 olika typer av dyngbaggar har setts här liksom mer än 500 fågelarter, allt från den stora strutsen till den bisarra sekreterarfågeln på grässlätten till örnen som cirkulerar ovanför Lobo Hills.

Att vara på safari i Tanzania ger en känsla av frihet som karaktäriseras av Serengetis vidder som sträcker sig över den solbrända savannen ända till en skimrande gyllene horisont. Och efter regnet förvandlas det gyllene gräset till en oändligt grön gräsmatta full av vilda blommor. Och det finns även trädbeklädda backar och höga termitbon, floder med fikusar och akaciaträd i flodkanten som färgats orangea av dammet.
Serengeti nationalpark är ett populärt resmål men är fortfarande så oförstörd att du kan vara den enda människan som ser en lejonflock i full färd med att fälla nästa byte.

Om Serengeti
Storlek: 14 763 kvm.
Belägenhet: 335km från Arusha, sträcker sig norrut mot Kenya och når Victoriasjön i väster.

Att göra
Hot air balloon safaris, walking safari, picknickutflykter, game drives, bush lunch/middag kan arrangeras hos hotell/turansvariga. Massajernas bergsmålningar. Besök den närliggande Ngorongoro-kratern, Olduvai Gorge, Ol Doinyo Lengai-vulkanen och Lake Natrons flamingofåglar.
Bästa perioden att resa hit
För att följa gnuvandringen, december-juli. För att se rovdjuren, juni-oktober

Observera
Rutten och tidpunkt för gnuernas vandring är oförutsägbar. Ta åtminstone tre dagar för att vara helt säker på att få se dem under din vistelse – ännu längre tid om du vill se rovdjuren också.