ngorongoro-tanzania

Världens åttonde underverk

Ngorongorokratern och nationalpark
Ngorongorokratern är ett naturskyddsområde och världens största intakta vulkancaldera och den beskrivs ofta som världens åttonde underverk. Väggarna är 600 meter höga och kratern är 1,6 mil bred och skapar en naturlig amfiteater för den kompakta mängden av stora djur som finns här. Det är ett mikrokosmos av den omfattande nationalparken Serengeti och på bara en dag är det möjligt att se en häpnadsväckande skara av Östafrikas djurliv - inklusive de stora köttätarna.
Kratern lever upp till sitt ökända rykte med överflöd och lättillgänglighet till djurlivet och här finns stora möjligheter att få se lejon, hyenor och geparder i aktion. Kratern är respektinjagande och kommer med säkerhet bli en av höjdpunkterna på din safari. Ngorongorokraterns kanter ligger på mellan 2000 och 2500 meters höjd. Nere på kraterns botten är det ganska platt och den ligger på en höjd av 1600 meter.

Ngorongorokraterns djurliv i korthet
Ngorongorokratern har en bra jord och vatten året om och det gör den perfekt för en rad olika djur. Kratern är inte ett komplett ekosystem och en del av djuren vandrar in och ut, men bara i små antal. De flesta av djuren i kratern är fastboende och stannar året runt. Det är cirka 20 000 stora däggdjur innanför kraterns väggar.

Växtätare som du antagligen kommer att få se är bland annat elefanter, noshörningar, flodhästar, bufflar, elandantiloper, zebror, gnuer, koantiloper, ellipsvattenbockar, vildsvin, Grants gaseller och Thomsons gaseller. Giraffer, impalor och topier är ovanliga på kraterns botten även om de är vanliga nära Serengeti. Även om giraffer kan tycka att det är svårt att ta sig in i kratern beror deras frånvaro snarare på att det inte finns tillräckligt många akaciaträd. Det är oklart varför topier och impalor saknas. Primater som finns här är bland annat babianer och markattor.
Rovdjur som du antagligen kommer att få se är lejon, geparder, hyenor och sjakaler. Leoparder, servaler, öronhundar och rateler(honungsgrävlingar) bor i kratern men är svårare att få syn på.

Ngorongorokraterns växlande djurliv
Under de senaste 50 åren, sedan tidigt 60-tal då man började att studera kratern, kan man se att den har genomgått drastiska förändringar. Gnuer har historiskt sett varit hälften av det stora djurbeståndet i kratern. Men den siffran har minskat sedan 70-talet. På den andra sidan har buffeln ökat i takt med att antalet gnuer har minskat. Det är dock massajerna och deras boskap som i mitten av 70-talet utlöste skiftet av gnu- och buffelbeståndet. Massajerna brände regelbundet gräs i kratern för att få färskt gräs till sina boskap vilket gynnade gnuerna. När massajerna reste blev gräset längre och strävare och drog till sig bufflarna. Denna stigning av stora växtätare kan ha lett till en minskning av lejon och hyenor vilket i sin tur fick geparderna att frodas. En sak är säker - kratern är ett ekosystem som hela tiden ändrar sig.

Ngorongorokraterns botten
Ngorongorokratern kallas ibland för ett mikrokosmos av Serengeti, eftersom det finns fem distinkta miljöer på en relativt liten yta på kraterns botten (260kvm) som speglar miljöerna i det enorma Serengetis ekosystem (30 000 kvm). Dessa miljöer är som följer:
Leraiskogen är belägen i sydvästra delen av kratern. Lerai är ett massajord som refererar till de stora akaciaträden med gul bark, som är den mest utbredda trädsorten i skogen. Skogen är vacker och är hem för en rad olika djur inklusive babianer, markattor, ellipsvattenbockar och buskbockar. Skogen är särskilt känd för sina elefanter med stora betar. I Leraiskogen huserar även de skygga leoparderna som bor i kratern. Leoparderna kan ibland visa sig, men det är väldigt sällsynt att man får en skymt av dem. Den bästa tidpunkten att besöka Leraiskogen är tidigt på morgonen.

I det centrala västra delarna finns Lake Magadi (även kallad Lake Makat), den är ofta full av tusentals flamingofåglar. Sjön kan vara full av vatten eller nästan torrlagd beroende på säsong.

I de sydöstra och nordvästra delarna av kratern finns två stora träsk. Dessa är perfekta för flodhästar och här finns även många olika sjöfåglar.
Grässtäpper är utspridda över de mittersta delarna av kratern. Dessa gräsfyllda områden är hem för tusentals gnuer, zebror och Thomsons gaseller. I den östra delen av kratern finns högt gräs där tusentals av bufflar vistas. En av de minsta rovdjuren, servalen, kan ofta ses här i det höga gräset.

Ngorongorokratern är det nästbästa stället i Tanzania (kanske till och med i Afrika) att se stora köttätare. Serengeti är väsentligt bättre för stora köttätare men som sagt kan inget konkurrera med Serengeti. Lejon, geparder, leoparder, hyenor, servaler, grävlingar, sjakaler och öronhundar bor alla i Ngorongorokratern. Lejon, geparder, hyenor och sjakaler kan man ofta se men andra rovdjur är mer sällsynta. År 2004 uppskattades det att det fanns 25-30 lejon, 10-12 geparder och 50-60 hyenor som bodde i Ngorongorokratern. Observera att detta antal inte inkluderar ungar utan endast refererar till fullvuxna djur eftersom de är mycket enklare att räkna. Det finns fyra lejonflockar och sex hyenaflockar på kraterns botten. Det är intressant att veta att dagens lejon härstammar från endast 15 lejon som antingen överlevde eller invaderade kratern efter en invasion av bitande flugor år 1961.

Som det beskrivs i avsnittet om det växlande djurlivet ovan är kratern en dynamisk plats och beståndet av vissa arter har ökat våldsamt med tiden. Stigningen av bufflar kan ha inflytande på både lejon och hyenor eftersom bufflar är kända för att trampa ned deras ungar. Det har i sin tur gjort att geparder kan frodas i kratern eftersom lejon ofta är orsaken till gepardungarnas höga dödlighet. Förr i tiden hade geparder inte riktigt slagit rot i kratern och antalet lejon och hyenor har därför historiskt sett varit högre i kratern.