lake-manyara-tanzania

Mikrokosmos av tanzaniansk safariupplevelse

Lake Manyara sträcker sig 5 mil längs med en rostfärgad 600 meter hög sprickdals branta sluttningar och är ett vetenskapligt konstverk. Ernst Hemingway beskrev platsen som ”det vackraste jag har sett i Afrika”.

Detta kompakta game-viewing-område bjuder på ett virtuellt mikrokosmos av tanzaniansk safariupplevelse.
Från gate-grinden slingrar sig vägen genom frodiga djungelliknande skogar där hundratals babianer svingar sig nonchalant längs vägkanterna, blå markattor hoppar mellan de gamla mahognyträden, buskbockarna smyger sig genom skuggorna och näshornfåglarna skriker högt i skyn.
En kontrast till den intima skogen är de gräsbeklädda flodslätterna och dess fantastiska utsikt österut, över den alkaliska sjön till de blå vulkantopparna som reser sig från de oändliga Massajstäpperna. Stora bufflar, gnuer och zebraflockar samsas på grässlätterna. Här hittar vi även girafferna – en del med så mörka fläckar att de på avstånd ser svarta ut.

Längs med floden finns ett bälte av akaciaträd och här är favoritplatsen för Manyaras legendariska trädklättrande lejon samt för elefanter med väldiga betar. Skaror av kattapor kastar sig mellan akaciaträden samtidigt som den lilla Kirks dik-dik äter gräs i skuggorna. Ett par klippspringare kan ofta ses som siluetter på klipphällningarna ovanför de varma källorna som ångar och bubblar okontrollerat vid sjöns strand längst i söder.
Manyara bjuder på den perfekta introduktionen till Tanzanias fågelliv. Mer än 400 olika arter har skådats och även en förstagångsbesökare i Afrika förväntas att observera 100 av dem på en dag. En av höjdpunkterna är tusentals rosa flamingofåglar liksom stora vattenfåglar så som pelikaner, skarvar och storkar.

Om Lake Manyara nationalpark
Storlek: 330 kvm och av detta är 200 kvm sjö när vattennivån är hög.
Belägenhet: Norra Tanzania. Nationalparkens ingång ligger 1,5 timmar (12,6 mil) väster om Arusha längs med en nyasfalterad väg nära den inhemska och mångfaldiga marknadsstaden Mto wa Mbu.

Att göra
Game drives, game drives på natten, kanotturer när vattennivån är tillräckligt hög.
Kulturella utflykter, picknick-utflykter, bush lunch/middag, mountainbike-utflykter, klättring och skogspromenader på de branta sluttningarna utanför parken.

Säsonger
Torkperioden (juli-oktober) för att se stora däggdjur;
Regnperioden (november-juni) för fågelskådning, vattenfallen och kanotturer.